Közelgő események

2008. Május 23-25.
Eger
Szólista Döntő

2008. Augusztus 3-9.
Ciprus/Limassol


2008. Augusztus 12-21.

Belgium/Dendermonde


2008. Május 29.
Soroksár
Galéria 13, fellépés egy kiállításmegnyitón

Támogatás

Alapítvány - Csepel Táncegyüttes
1 %
csepel néptánc alapítvány
18234330-1-43

A 2008. évben az 1 % szja-ból
218 460 Ft-ot kaptunk.
Köszönjük mindazoknak,
akik a Csepel Néptánc Alapítvány számára utalták az szja-juk
1 %-át!
Ezt az összeget a vendégkoreográfusok
tiszteletdíjára fogjuk fordítani.

Elérhetőségek

Untitled Document

Honlapunk a
www.csepelte.extra.hu
címen érhető el !

 

Csepeli munkásotthon
Budapest, Csepel
Árpád utca 1.
1215


csepeldancegroup@freemail.hu

 

Együttesvezetők telefonszáma:
Kalmár Sándor: 06-20-589-6907
Hudákné Farkas Sára: 06-70-238-8929
Fax:278-0339

Próbák:
hétfőn: 18-21.15-ig
csütörtökön: 18.30-21.15-ig

Továbbiak

Untitled Document

Névsor

 

Az utolsó komment

  • Szommer Tamás: picasaweb.google.com/cseppcsepel/CsepelTe ... ezt kukkoljátok! :-) (2008.05.22. 22:29) Vélemények
  • Utolsó 20

Feedek

2008.03.22. 13:55 - csepelte

Címkék: frissítések

Elindultak a hírcsatornák is.

A Csepel Táncegyüttes blog mától hrcsatornákon keresztül (4 fajtán) nyomon követhető.

Használat

RSS-ek a Google Readerben. Balra lent a Blog kategória (ezt a felhasználó hozta létre) feedjei, jobbra egy feed kibontott hírei. A felhasználó egy kategória híreit nézi, ezen belül időrendi sorrendben több forrásból származó hírek láthatók.
RSS-ek a Google Readerben. Balra lent a Blog kategória (ezt a felhasználó hozta létre) feedjei, jobbra egy feed kibontott hírei. A felhasználó egy kategória híreit nézi, ezen belül időrendi sorrendben több forrásból származó hírek láthatók.
Thunderbird levelezőprogram beépített RSS-olvasója: a bal oldalon láthatóak a különféle RSS-csatornák, melyekre a felhasználó feliratkozott, jobbra fent egy csatorna hírei, jobbra lent pedig egy hír előnézete.
Thunderbird levelezőprogram beépített RSS-olvasója: a bal oldalon láthatóak a különféle RSS-csatornák, melyekre a felhasználó feliratkozott, jobbra fent egy csatorna hírei, jobbra lent pedig egy hír előnézete.

Az RSS-t oldalak (cikkek, bejegyzések) rövid leírására használják, minden eleme egy linket is tartalmaz magára a hivatkozott oldalra. Ez az információ XML fájlként áll rendelkezésre, amit RSS feed-nek, RSS folyamnak (stream) illetve RSS csatornának (channel) neveznek. Gyakran egy narancssárga négyszög XML felirattal a hivatkozás az oldal RSS feed-jére. Az RSS feed inkább technikai megnevezés, funkcionális nézőpontból előnyösebb web feed-nek nevezni.

Szerver oldal

2004-ben és 2005-ben terjedt ki az RSS használata a nagyobb hírügynökségekre – többek között a Reuters-re és az Associated Press-re –, több évvel azután, hogy a blogok, technológiai publikációk és más korai alkalmazók elkezdték használni. Az első online RSS-t használó híroldal a Variety.com[5] volt, mely 2002 júniusában kezdte el alkalmazni a technológiát. Különböző felhasználási egyezmények keretében a szolgáltatók lehetővé teszik más weboldalaknak, hogy azok beépítsék a publikált címeket és rövid tartalmakat a saját oldalaikba.

Az RSS-t széles körben használják más weboldalak is.

Kliens oldal

Egy feed olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. Az RSS megkíméli a felhasználókat attól, hogy kedvenc weboldalukat rendszeresen látogassák az esetleges új tartalom ellenőrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk erről. A legtöbb nagyobb weboldalon lehet RSS feed-et találni (portálokon gyakran többet, tematikusan rendezve), de már egyre több kisebb oldal is támogatja. A Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyűjtők) tipikusan vagy webböngésző kiegészítések, levelező kliens kiegészítések vagy önálló programok. Néhány program önmagában támogatja az RSS-t és/vagy az Atomot. Ilyen például a Mozilla Firefox („live bookmarks”-on, élő könyvjelzőkön keresztül), a Mozilla Thunderbird („RSS accounts”-on, RSS postaládán keresztül), az Opera („Newsfeeds”-en, hírcsatornákon keresztül), Avant Browser („XML feeds”-en keresztül), valamint a Maxthon Browser („RSS”-en keresztül). Jelenleg az Internet Explorer 7.0-s és a Safari újabb verziói is támogatják.

A web alapú Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyűjtők) – mint például a Hirlapom.hu[6], a My Yahoo[7], a Waggr[8] és a Bloglines[9] – nem igényelnek szoftver telepítést, és bármely internet hozzáféréssel rendelkező gépről elérhetővé teszik a feed-eket. A Google Readerben lehetőség van a felhasználónek tetsző hírek megosztására is, ezek egy újabb RSS-csatornában jelennek meg, így lehetőség nyílik a szimpatikus hírek ismerősökkel történő megosztására (Ehhez az ismerősöknek is fel kell iratkozniuk erre a csatornára.)

Története

Az RSS eredeti verziója a 0.9-es volt, amit a Netscape tervezett a "My Netscape" portál számára. Ez eredetileg az RDF-en alapult. De a Netscape marketingesei később leegyszerűsítették [1], és elnevezték az új verziót Rich Site Summary-nek. A Netscape később kibővítette a formátumot a Scripting News XML formátumban megtalálható képességekkel, amit Dave Winer tervezett a UserLand Software-től. 2000-ben az RSS két vonala alakult ki:

  • Az rss-dev levelező listán[2] részt vevő fejlesztők csoportja publikálta az RSS 1.0-t, ami az RSS 0.9-en alapult és felhasználta az RDF és XML névtér W3C szabványokat. Az RSS 1.0 befagyasztott szabvány, ami kibővíthető modulok segítségével, amelyek a saját névterükben léteznek [3]. Az RDF előnyeit kihasználva az RSS 1.0 folyamok képesek részt venni a szemantikus weben.
  • Dave Winer kiadta az RSS 0.92-t – ami a 0.91-et egészítette ki új elemekkel – azok számára, akik úgy érezték, hogy a névterek és az RDF felesleges bonyolultságot hozott magával. Winer vállalatoknak reklámozta a formátumát, például a The New York Times-nak, és a "Really Simple Syndication"-t hangsúlyozta mint a három betűs rövidítés (RSS) jelentését. A legújabb verzió (2002. ősz) az RSS 2.0.1, ami – mint az 1.0 – befagyasztott, és kibővíthetőséget tesz lehetővé modulokon keresztül, amelyek a saját névterükben élnek. A részletek a specifikációbantalálhatók, ami a Harvard's Berkman Center adott ki a Creative Commons jogállása alatt. Winer és a Userland Software a specifikáció tulajdonjogát 2003-ban átadta a Berkman Center-nek és megnevezett egy tanácsadó testületet, amiből később Winer lemondott.

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelte.blog.hu/api/trackback/id/tr93392248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása